Khoresht med pumpa och persiska plommon

butternutsquashInte bara klimatsamvetet utan också smaken på säsongens importerade grönsaker gör att jag får vända blicken hemåt och leta efter frodigare årstider hemma i skåpen. Och vad skådar mitt norra öga om inte en bortglömd pumpa som hårdskalig låtit sig lagras genom vintern och se små sötsyrliga torkade plommon (dock långväga från Iran).

plommon_02På vintern värmer det skönt med khoresht – persisk gryta, oftast på kött som jag hoppar över i men ni köttätare ser nog var kött kan gå in i receptet. Frukt används skickligt i dessa grytor liksom baljväxter som till exempel chana dal som är skalade halva små kikärter med nötig smak och fint tuggmotstånd. Dessa används också mycket i indisk matlagning som t ex i det här receptet på Dal som ger indisk värme i köket. De ljusa iranska plommonen köpte jag på Nassim livsmedel vid Möllevångstorget i Malmö men de kan ersättas med andra torkade plommon. Till khoresten smakar det bra med ris eller ännu hellre andra gryn som lämnar efter sig mindre klimatavtryck och borani, spenatsallad med yoghurt, lök och vitlök. Jessika har ett recept här.

Ingredienser:

olja att steka i
1 gul lök, hackad
1 dl chana dal
¼ tsk gurkmeja
½ tsk kanel, malen el nyriven
350 g pumpa, gärna butternut squash, skalad och skuren i kuber
100 g plommon
1 apelsin, saften
1 lime, saften
(1 citron om du inte har apelsin och lime)
1 tsk socker el efter smak
1 nypa saffranstrådar
salt
peppar

1. Stek löken i en gryta länge tills gyllene.
2. Tillsätt gurkmeja och rör en halvminut, strö sedan ner kanelen och stek en halvminut till. Häll i 5 dl vatten, koka upp, och sjud under lock i 30 minuter.
3. Under tiden steker du pumpan runt om.
4. Mal saffran, lös upp i lite vatten och häll ner i grytan.
5. Pressa ner apelsin och lime.
6. Smaka av med socker, salt och peppar.
7. Vänd försiktigt ner pumpa och plommon i grytan. Sjud i 15-20 minuter tills grytan tjocknat.

Lämna en kommentar