Dal ger indisk värme i köket

img_6036_2Med det här receptet kommer du att lyckas få till en mättande middag som faktiskt smakar som indisk mat. Tricket är att man som i indisk och pakistansk matlagning steker vissa ingredienser i olja eller ghee för att förstärka dess smaker. Resultatet blir en kryddolja som inleder eller avslutar matlagningen. I rätter som dal tillsätts kryddoljan i slutet medan den görs i början när det gäller till exempel curry. Ofta börjar man med att steka lök, vitlök, chili, ingefära och torkade kryddor. De ingredienser som kräver längre tillagningstid läggs i först. Malda kryddor bränns snabbare än hela. Senapsfrön är klara när de blir grå till färgen och börjar poppa, ha locket nära till hands! Hela spiskumminfrön får en brun färg och doftar gott när de är klara.


Ingredienser:

2 ½ dl chana dhal eller eller röda linser
6-7 dl vatten
½ dl olja, jag använder ibland Smör och rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk brunt senapsfrö
½ tsk torkad röd chili
kanelstång
1 lök, finhackad, jag tycker det är gott med schalottenlök, då går det åt ett par stycken
6 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 cm färsk ingefära, riven
½ tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 tomater, hackade eller två msk hackade burktomater
1 grön chili, delad på längden
hackad färsk koriander

1. Skölj chana dal eller linserna och koka dem tills de är mjuka, hur lång tid det tar brukar stå på förpackningen.

2. Under tiden linserna kokar gör du kryddoljan. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i spiskummin och bruna senapsfrön, låt steka några minuter tills fröna poppar.

3. Sänk värmen och lägg i torkad röd chili, kanelstången och den hackade löken, stek tills löken är mjuk och genomskinlig.

4. Lägg i vitlöken, ingefäran, salt, gurkmejan samt de hackade tomaterna och stek ihop några min.

5. Tillsätt den gröna chilin och hackad koriander, stek några minuter till.

6. Blanda kryddoljan med linserna, späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt. Koka sakta ihop i cirka 10 min.

Servera med basmatiris, yoghurt, valfri pickle och naan eller annat gott bröd.

2 svar till “Dal ger indisk värme i köket

  1. Ping: Möllan revisited: Popupiffade belugalinser med mycket smör — Exkursioner på Taffel.se

  2. Ping: Bönor som inte vill kokas mjuka — Matmolekyler på Taffel.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s